Γιάννης Κούρος

kouros.jpgΟ Γιάννης Κούρος γεννήθηκε στην Τρίπολη το 1956. Η καταγωγή του είναι από την Βλαχοκερασιά. Η οικογένειά του υπέφερε πολλά κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου. Σήμερα θεωρείται σαν ο μεγαλύτερος υπερμαραθωνοδρόμος όλων των εποχών. Η μεγάλη καριέρα του ξεκίνησε το 1983 στα εγκαίνια του Σπάρταθλου Δρόμου, από την Αθήνα στην Σπάρτη, μήκους 250 χλμ. Εκεί, ο 26χρονος και άγνωστος τότε Γιάννης Κούρος, έφτασε πρώτος στον τερματισμό 5 ώρες νωρίτερα (σε 20 ώρες και 25 λεπτά) από ότι είχαν υπολογίσει οι ειδικοί και με 3 ώρες διαφορά απο τον δεύτερο αθλητή. Στις επόμενες δύο δεκαετίες από τότε ο Γιάννης Κούρος έχει συμετάσχει σε πληθώρα διεθνών αγώνων και αθλητικών συναντήσεων σε όλο τον κόσμο πρωταγωνιστώντας και καταρρίπτοτας όλα τα ρεκόρ στους υπερμαραθωνίους από τα 100 ως τα 1.000 μίλια, συνεχώς βελτιώνοντας τα ήδη δικά του ρεκόρ.

Στο μοναχικό δρόμο που επέλεξε ο Γιάννης Κούρος βρήκε φανατικούς οπαδούς, που βρίσκονται παντού σε όλες τις γωνιές της γης. Ο Έλληνας υπερμαραθωνοδρόμος πρόσθεσε μία ακόμη διάκριση στο πλούσιο βιογραφικό του, αφού σε αγώνα στην Αυστραλία που ολοκληρώθηκε σημείωσε πέντε νέα παγκόσμια ρεκόρ.

Λίγες μέρες μετά την αναβιώση του άθλου του Φειδιππίδη (έτρεξε από την Αθήνα στη Σπάρτη και ξανά πίσω στην Αθήνα κάνοντας περίπου 500 συνεχόμενα χιλιόμετρα), ο Κούρος ταξίδεψε στην «πράσινη» ήπειρο και συμμετείχε σε αγώνα όπου έτρεχε ασταμάτητα έξι ημέρες και έξι νύχτες, με εξαίρεση ένα πεντάωρο διάλειμμα.

Κατα τη διάρκεια της προσπάθειας του έχασε τέσσερα νύχια από το δεξί πόδι και ένα από το αριστερό και όταν τερμάτισε έπεσε στην αγκαλιά των Ελλήνων ομογενών που τον περίμεναν.

Όσο για τα ρεκόρ που έσπασε, για τον οποίο οι ειδικοί λένε ότι όλα αυτά τα χρόνια έχει τρέξει την απόσταση που χωρίζει τη γη από τη σελήνη, ξεπέρασε τον ίδιο τον εαυτό του.

Ο Κούρος έσπασε το παγκόσμιο ρεκόρ στα 500 χιλιόμετρα τόσο της γενικής κατάταξης, όσο και της κατηγορίας του ηλικιακού του γκρουπ για αθλητές 45 με 49 ετών. Να σπάσει το παγκόσμιο ρεκόρ της ηλικίας του στα χίλια χιλιόμετρα και να σπάσει το παγκόσμιο ρεκόρ σταδίου που είχε κάνει πάλι ο ίδιος στο Κόλακ πριν 21 χρόνια με 1036, 851 χιλιόμετρα (προηγούμενη κορυφαία επίδοση έξι μερόνυχτα 1023, 2 χιλιόμετρα).

Έσπασε επίσης και το παγκόσμιο ρεκόρ δρόμου που είχε κάνει ο ίδιος το 1988 στη Νέα Υόρκη (1028 χιλιόμετρα) και τέλος έσπασε το παγκόσμιο ρεκόρ κλειστού και ανοιχτού στίβου. Το παγκόσμιο κλειστού στίβου (το κατείχε Γάλλος) ήταν 1034, 2 χιλιόμετρα για έξι μερόνυχτα.

Συνεχείς υπερβάσεις από τον Γιάννη Κούρο, που δεν επιτρέπει στο σώμα του να του ορίσει τα όριά του.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: