Σιντάρτα Γκαουτάμα

BudhaΟ πρίγκιπας Σιντάρτα Γκαουτάμα γεννήθηκε το 560 π.Χ στη βόρεια Ινδία και πέθανε στην ηλικία των 80 χρόνων. Από μικρός επέδειξε εξαιρετικά πνευματικά χαρίσματα και ικανότητες και σε ηλικία 16 ετών, και αφού είχε μεγαλώσει μέσα στα πλούτη, νυμφεύθηκε την πριγκίπισσα Γιασοντάρα. Στην ηλικία των 29 χρόνων ήρθε για πρώτη φορά αντιμέτωπος με τη ζωή έξω από το παλάτι. Μεταξύ άλλων, είδε ένα γέρο, έναν πολύ άρρωστο άνθρωπο και ένα νεκρό και συνειδητοποίησε ότι τα γηρατειά, η αρρώστια και ο θάνατος, είναι συνυφασμένα με την ανθρώπινη ζωή. Έτσι, οι μέχρι τότε αυτονόητες απολαύσεις χάνουν τη γοητεία τους και αποφασίζει να βρει τη μη παροδική, τη μόνιμη ευτυχία.

Αποφασίζει να εγκαταλείψει την πριγκιπική ζωή και να γίνει περιπλανώμενος ασκητής: «στο άνθος της ηλικίας μου αναχώρησα από την πατρική στέγη με ξυρισμένο κεφάλι και ρακένδυτος, παρά την θέληση των γονέων μου και παρά τους θρήνους τους, για να πορευθώ στις ερημιές με σκοπό να βρω την ύψιστη γαλήνη».

Έζησε επί 6 χρόνια στο φαράγγι της Uruvela μαζί με 5 ακόμα ασκητές, ασκούμενος στην πιο αυστηρή Χάθα Γιόγκα, μέχρι σχεδόν το σημείο να πλησιάσει τον θάνατο από ασιτία. Από εκεί, άρχισε αυτό-μυητικές περιπλανήσεις και κοντά στην Bodh Gaya κάθισε κάτω από το δένδρο Bo, με την απόφαση να μην σηκωθεί έως ότου δεχθεί την πραγματική Φώτιση, ενώ δεχόταν τις ενοχλήσεις του δαίμονα – προσωποποίησης των ψευδαισθήσεων της ύλης. Ο Σιντάρτα Γκαουτάμα πέτυχε τελικά την πολυπόθητη Φώτιση την πανσέληνο του μήνα Βεσάκα (Μαϊου) του έτους 528, εισήλθε στην Νιρβάνα και ανήλθε σε «Βούδας».

Επέστρεψε στους 5 συντρόφους του στην Uruvela, τους δίδαξε το Ευγενές 8πλό Μονοπάτι (ορθή θέαση, ορθή πρόθεση, ορθός λόγος, ορθή πράξη, ορθή συμπεριφορά, ορθή προσπάθεια, ορθή επίγνωση και ορθή εστίαση) και τις 4 Αλήθειες (την αλήθεια, την αιτία, το πέρας και τον τρόπο κατάργησης του πόνου) και κέρδισε την έκτοτε αφοσίωσή τους (υπήρξαν οι πρώτοι 5 βουδιστές μοναχοί).

Ο Σιντάρτα Γκαουτάμα πέρασε τα επόμενα 50 χρόνια του βίου του περιηγούμενος τις βορειοανατολικές Ινδίες και διδάσκων, συνοδευόμενος πάντα από έναν αριθμό πιστών του μοναχών. Σύμφωνα με τα ιερά βιβλία των Βουδιστών της Κεϋλάνης και της Βιρμανίας αποφάσισε να πεθάνει σε ηλικία 80 ετών στην Kusimara ή Kusinagara (σημερινή Kasia) της Ινδίας.

Μία υπέρβαση από τον Σιντάρτα Γκαουτάμα, που απαρνήθηκε μία εξασφαλισμένη πλούσια υλική ζωή για να βρει την εσωτερική του ευτυχία.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: